Makaleler » Makale ve Haberler » Altının Tarihi

Altının Tarihi

Altının tarihi

Değerli madenler arasında en eski tarihe sahip olan altındır. Dayanıklı olup kolayca işlenip şekillendirilmesi ve nadir bulunması sebebiyle yüz yıllarca insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur. Kutsal kitaplarda bile geçen ilk atomik element altındır. Bu sebeplerden en eski parasal sisteminde temellerini oluşturmaktadır. M.Ö. 700 yıllarda ilk kez para olarak kullanılmaya başlanmıştır. M.Ö. 550’ Lidyalı kral Krezos ilk altın parayı bastırmış ve ticareti kolaylaştırmıştır. Bunların dışında da tüm değerli madenler gibi altın da tarihlerden beri gücün, hükümdarlığın ve zenginliğin simgesi olmuştur. İlk olarak toprak yüzeyinde veya akarsu yataklarında bulunduğu düşünülen altın M.Ö. 4000 yıllarında orta ve doğu Avrupa’nın bazı bölümlerinde ilk kez altın kullanılmaya , takı yapımı örnekleri ise ilk olarak M.Ö. 3000 yıllarında Güney Irak’ta bulunmuştur. Bundan sonraki dönem ilk örnekleri ise Peru civarında M.Ö. 2000 yıllarda altın takı ve süs eşyalarına rastlanmıştır. Türklerin tarihinde de önemli bir yeri bulunan altının devlet ve hükümdarlığı simgelediğini bilmekteyiz. Altının bir diğer önemi ise teknolojide ve tıbbi alanlarda da kullanılıyor olması. Tarihin her döneminde ekonominin en önemli parçası olma özelliğini de hiç bir döneminde yitirmemiştir. Altın takılar güzellik ve değerleriyle sosyal ve kültürel yapımızın vazgeçilmez parçasıdır.

Tarihi akışı

MÖ-4000: Orta ve Doğu Avrupa’nın bazı bölümlerinde ilk kez altın kullanıldı.

MÖ-3000: Mısırlılar, altının diğer metallerle alaşımı ve yaprak şeklinde işlenmesi sanatında ustalaştı.

MÖ-1500: Şekel (miskal), Orta Doğu’da altının standart ölçü birimi olarak kullanılmaya başlandı.

MÖ-1091: Altın Çin’de bir para birimi olarak

yasallaştırıldı.

MÖ-58: Jullius Caesar, Gaul’de (Fransa) Roma’nın borçlarını ödemek için yüklü bir miktar altına el koydu.

1100: Venedik, batı ve doğu arasındaki ticaret yolları

üzerinde olması avantajıyla, dünyanın önde gelen altın pazarı haline geldi.

1511: İspanya kralı Ferdinand kaşifleri ‘Altın getirin!’ emriyle, batı yarı küreye yolladı.

1787: İlk Amerikan altın parası, Ephraim Brasher

tarafından basıldı.

1833: Kuzey Carolina, ilk Birleşik Devletler altın hücumuna sahne oldu. Eyalet, 1828’e kadar Philadelphia’daki Birleşik Devletler darphanesinin tüm altın paralarının yapımına kaynak oldu.

1848: California altın hücumu, James Marshall’ın Amerikan Sacremento nehirlerinin birleşiminde, John Sutter’ın kereste fabrikasının yanındaki su yolunda ilk altın parçasını bulmasıyla başladı.

1850: Avusturalya Yeni Güney Galler’de altın buldu.

1886: Güney Afrika’da ilk altın bulundu.

1887: Glasgov’lu doktorlar Robert ve William Forrest ve kimyager John S. Mac Arthur siyanür kullanarak altın çıkartma patentini aldılar.

1896: İki altın arayıcı kuzey Kanada’daki Klondike nehrinde balık avlarken altın buldu. Alaska Yucon bölgesinin güneyinde daha fazla altın bulunduğu söylentileri sonrası 1898′de, 100 yılın son hücumu olan Alaska altın hücumu patlak verdi.

1900: Birleşik Devletler, para birimleri için altın standartlarını benimsedi.

1922: Kral Tutancomo’nun M.Ö (1352) mezarı, yaklaşık 1200 kg’lık tabutun ve yüzlerce altın objenin çıkarılabilmesi için açıldı.

1927: Fransa’daki tıbbi araştırmalar, altının romatizma tedavisinde değerli bir madde olduğunu kanıtladı.

1933: Başkan Franklin D.Roosevelt altın ihracını yasakladı. Altının dolarla değişimini durdurdu. Amerikan halkına sahip oldukları tüm altınları teslim etmelerini söyledi ve altına günlük fiyatlar belirledi.

1960: Kızılötesi yansımaları maksimize etmek üzere altın kaplı aynalar kullanılmak suretiyle lazer icat edildi.

1961: Modern madencilik Nevada Carlin Trend’de başladı. Bu Nevada’yı ülkenin en büyük altın madencilik eyaleti yaptı.

1969: Altın kaplı başlıklar aydaki astronotların gözlerini güneş ışınlarından korumak için kullanıldı. (Apollo 11′in aya inişi)

1970: Işık tarafından üretilen elektronları toplamak için altın kullanan aygıtlar icat edildi. Video kameralar da dahil olmak üzere yüzlerce askeri ve sivil aletlerde kullanıldı.

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Alışveriş Sepetim

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı
ShopPHP | v5